Feedback

A pofátlanul ifjú kora ellenére vérforralóan tehetséges S. tanár úrról már zengtem néhány ódát, épp dolgozom is egy ódavázlaton, és ha már egyszer tanári teljesítményekről, kreatív, támogató, partneri jelenlétről hadoválok, ide most helyben feldobom lefordítva azt a négy A4-es oldalnyi értékelést, amit a közép-ázsiai Kína-stratégiámra kaptam (PowerPoint-prezentáció, a diákat oda szúrom be, ahol S. hivatkozik rájuk.)

Hölgyek-urak, a szó a kedvenc tanáromé evör. S!

Mátyás –

Wow.

Ez nagyon jó szórakozás volt. Egyszerűen fogalmazva az egyik legjobb munka, amit Priory-s diáktól valaha láttam. Remélem, nem maradtál fenn túl sokáig, miközben ezt csináltad, de annyit mondhatok, hogy a végeredmény elbűvölő. Ráadásul igazi sármmal adtad elő.

Diákra fogom lebontani az értékelésemet, és majd egy kis big picture-elemzéssel zárom a végén. Lássunk neki!

Slide2

Egyszerű ez végülis!

Kiváló dia. Ahogy órán mondtam, a szóviccek és a “cukiság” csak akkor működnek, ha az előadás további része robusztus. Szerencsédre végig baromijó vagy, és ez a kívánt módon működik. Tulajdonképpen amint ezt a diát megmutattad, 20 másodperc elteltével tudtam, hogy dank [korombeliek tudják, mi ez, tapasztaltabbnak legyen mondjuk telitalálat] lesz ez a prezentáció.

Egyszerű, nem? Csábítás, csapda, csapat. Minden egyes stratégiában olyan konkrétumok vannak, amik világossá teszik a szándékot. Amit külön szeretek ebben a stratégiában, az az, hogy a teljes geopolitikai és gazdasági súlyodat használod (mármint Kínáét). Egy olyan hatalmas országnak, mint Kína, terjedelmes stratégiai eszköztár áll a rendelkezésére, amit bevethet. Tényleg teljes mértékben kihasználod őket.

Ezt a diát beanimálnám. Jelenítsd meg egyenként az összes elemet. Szőrszálhasogató vagyok, de csak azért, mert annak kell lennem!

CSÁBÍTÁS: Kiberháborúk

Tűzfal-hozzáférést adni Kazahsztánnak. Itt a jó harcot harcolod. A jövő talán nem annyira a rakétatechnológiáról szól majd, mint inkább az internetes technológiáról. Külön erős volt, ahogy világossá tetted, hogy Kazahsztán és Abayev úr igénylik ezt a technológiát.

Ahogy órán mondtam, azt javaslom, hogy a záróprezentációdban ezeket a stratégiákat bontsd elemeikre, és menj mindegyikbe mélyebben bele. Azt hiszem, ez a dia megmutatja ennek az előnyeit. Ha a kínai külügyben betöltött szerepedre gondolsz, az végülis három különböző kategória: vízió, stratégia, végrehajtás.

Világosan megfogalmaztad a víziódat Közép-Ázsia számára. A kínai víziót legalábbis 🙂 Elő is adtál három stratégiát, amely e vízió megvalósulását segíti elő. Meg vagyok győződve a prezentációd életképességéről vízió-stratégia fronton. De ahhoz, hogy a következő szintre emeld, azt szeretném, ha nem csak big picture-ben gondolkodó bürokrata lennél (bár ez is fontos). Ezen kívül, és ez fontos, legyél az a személy, aki azt is tudja, hogyan kell megcsinálni.

Ezalatt azt értem, hogy legyél szakértője a kínai tűzfaltechnológiának, és annak is, hogy hogyan lehet azt “exportálni”. Mik Kazahsztán szükségletei és hogy tudja a kínai technológia kielégíteni ezeket a szükségleteket?

Hogy ezt miért hangsúlyozom? Tele van a világ olyanokkal, akik azt gondolják, hogy a stratégia a nehéz rész. Ez bullshit. A nehéz rész a stratégia végrehajtása. Nézz végig a Szilícium-völgyön, itt egy csomó ember “forradalmi” ötletekkel, de kevés olyan van, aki valóban be is tudja őket teljesíteni.

Szóval hogy a következő szintre léphess, és még nagyobb súlyt adhass ennek a munkának, arra biztatlak, hogy válj a technológia szakértőjévé és magyarázd el részletesen, hogyan tudnád ezt megvalósítani.

Mindazonáltal ez egy fenomenális prezentációkezdés!

CSÁBÍTÁS: Munka és tanulás

Nagyszerű cucc. A puha erő politikája mindig szórakoztató. Kíváncsi vagyok, hozzá tudod-e ezt kötni a konstruktivizmushoz és ahhoz, amit órán vettünk. Tudja Kína alakítani a közép-ázsiai identitás narratíváját ezeken a munkaügyi és oktatási programokon keresztül?

Szintén mókás lehet itt esettanulmányt csinálni. Amit javasolsz, nem újdonság, számtalan ország megcsinálta már a múltban. Van erre olyan működő példa, ami bizonyítja, hogy ez sikeres lehet? Az igazán bebetonozná ezt a stratégiát.

Ismét mondom, a forráshasználatod kitűnő. Igazad van, a hazautalások rengeteg hatalommal ruházzák fel a célországot.

CSAPDA: Adósságcsapda

Most meg a gazdasági izmaidat feszíted be. Ez egy kitűnő, forrásokkal jól alátámasztott stratégia. Nem igazán van mit mondanom a kérdésben. Wie schön! De kedves! [ezt magyarul írta]

CSAPDA: Korlátlan fogyasztás

Mikor már meggyőződtünk arról, hogy elégedett vagy a hatalomszerzéseddel, te egyszerűen csak tovább csinálod!! Ezúttal arról beszélsz, hogy kínai cégek felvásárolhatnák a gazdaság alapvető részeit, külön koncentrálva a közműcégekre (okos). Az újságkivágások az alján kitűnőek. Sok minden kapható, és úgy tűnik, itt az idő!

Szintén mókás lehetne bizonyítékokat behozni arról, amit Kína Afrikában és (növekvő mértékben) Dél-Amerikában csinál, hogy megmutasd, ez nem valami új vagy kipróbálatlan dolog. Ezen felül kihangsúlyoznám a Párt befolyását ezekre a vállalatokra. Persze, itt magáncégekről beszélünk… de a lényeget tekintve nem igazán.

Nézd meg ezt a cikket arról, amit Argentínában és Brazíliában csinálnak:

https://worldview.stratfor.com/article/china-makes-power-play-brazil-and-argentina

CSAPAT: Öribarik és katonai jelenlét

Úgy éreztem, ez volt az előadás leggyengébb része. Rengeteg kérdés maradt bennem válaszok helyett:

  1. Először is, tényleg kell nekünk katonai oldal? Értem, hogy jó, ha van egybefüggő konstruktivista, gazdasági és katonai stratégia. Minden fronton. Mindazonáltal egészen eddig nem bosszantanak senkit a kínai akciók. Igazad lehet abban, hogy megéri… de be kell bizonyítanod.
  2. Pontosan hogyan oldjuk meg a kapcsolatok erősítését? Ismét csak arra biztatlak, hogy mélyedj bele a megvalósítás részleteibe, ha meg szeretnéd tartani ezt a stratégiát.
  3. Miért fogadnának el az oligarchák védelmet olyan entitásoktól, amik végtére is valaki másnak felelősek? Nem hinném, hogy ez kivitelezhető lenne.

Ebben van potenciál, de vagy teljes mértékben el kell köteleződnöd, hogy akarsz-e teljesen kidolgozott katonai oldalt vagy nem. Én nem mondom meg, melyik irányba menj, de egyet válassz.

Slide16

Legyünk érzékenyek!

Szórakoztató. Elég ennyi!

Érzékenységi elemzés

Slide17

  1. érzékenységi elemzés: ez mesteri. A kínaiaknak a Nagy Tűzfallal egy igencsak erős technológiai eszközük van, és világos, hogy ez tetszik ezeknek a diktatúráknak. Abban nem vagyok biztos, hogy értem a második pontot. “KZ Nagy Tűzfal-szerver Xinjiangban: KZ-nak nincsenek még dolgozói, szóval.” Mindenképp tisztázd.Slide18
  2. érzékenységi elemzés: az előadás legjobb része. Időnként azon tűnődtem, mikor fogod végre elővenni az orosz medvét, de amikor megtetted, tökéletesen csináltad. Katonai erő tekintetében jogos, hogy az oroszoké az előnyösebb pozíció (bár ez gyorsan változik). De gazdasági tekintetben Kínáé az előny, meg még egy kicsi. Főleg a mindenhol máshol lévő elköteleződéseiket figyelembe véve egyszerűen nincsenek meg az erőforrsaik ahhoz, hogy ebben a régióban pénzügyileg versenyben maradjanak. Csodálatos cucc!Slide19
  3. érzékenységi elemzés: Egyetértek ezzel a gondolattal. Az USA egyszerűen fogalmazva túlságosan el van foglalva Észak-Koreával meg a Dél-kínai-tengerrel ahhoz, hogy itt izmozzon. Amikor Obama a “fordulatról” beszélt “Ázsia felé”, szinte biztos vagyok abban, hogy nem a Közép-Ázsia felé való fordulatról beszélt.

Általános gondolatok

Ez csodálatos munka. Remélem, ez az a fajta munka, amit megőrzöl egy biztonságos helyen és időről időre meglátogatsz. Biztos vagyok benne, hogy évekig élvezni fogod.

A záróprezentációhoz pár dolog:

  1. Gyakorolj! Tudom, hogy keveset aludtál, de elemi fontosságú, hogy egyszer se forduljon elő az előadásod során, hogy nem tudod, mi következik. Ahogy az üzenetet átadod, az legalább olyan fontos, mint az üzenet maga!
  2. Áss tovább! (azaz menj mélyebbre) A magas szintű gondolkodást mind megcsináltad. Most már csak azt szeretném, ha súlyt adnál a stratégiákhoz. Azt hiszem, nagyon jól fogsz szórakozni, miközben szakértőjévé válsz a Nagy Tűzfal részleteinek stb.

Ez egy (nagyon) ritka tökéletes pontszámot érdemel. A következőnél magasabban lesz a léc.

30/30

Hát, így mondjuk lehet nevelni. Itt már van miről beszélni, honnan hova menni, kit miért tisztelni. Ez eggyel több, mint az, hogy éreccségiköveteemény, meg hogy ezennincsmitérteni, eszcsakmegkeetanúni. Ebben a tanár szíve-agya van benne, abban meg az önképzavara és a mániákus tisztelethiánya. Mert mégis, mi lenne, ha egyszer nem tökéletesen irreleváns közoktatási vezetők tételekbe kodifikált, az iskola falain kívül haszontalan ízléséhez mérnénk a gyereket, hanem a szakmához magához. A gyereken nem múlik, a gyerek meg tudja csinálni.

Nyilván nincs idő dolgozatonként és diákonként négy oldalt írni mindenkiről. De máshogy visszajelzést adni értelmetlen. Így van értelme. Mert így a vége nem kölcsönös hiszti lesz, hanem tisztelet.

Egészen más szinten tanultam meg tisztelni az itteni tanáraimat, mint az otthoniak komoly részét. És nem hinném, hogy ez csak az én hibám.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .